2006 Yılı Emlak Beyanı Sorunlu Geçecek

Bilindiği gibi emlak vergisi kanuna gereği dört yılda bir emlak bildirimi yapılmak zorunda. Emlak vergisi kanununda yapılan değişiklikle bu bildirimler artık belediyeler tarafından otomatikman yapılıyor. Emlak vergisi kanununda değişiklik yapan 9/4/2002 tarihli 4751 sayılı kanun konuyu şöyle düzenlemiştir. Madde 11 - Bina vergisi, ilgili belediye tarafından; a) Dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılının Ocak ve Şubat aylarında, 29 uncu maddeye göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunur.” Buna göre 2006 yılı emlak vergi değerlerinin yeniden tespit edileceği yıldır. Bunun için arsa birim değerleri tespit edilerek (http://85.105.18.82/emlak/index.aspx) kamuya açıklanmıştır. Yine bu bildirimlere esas bina metrekare birim değerleri de http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskiler/2005/09/20050903-7.htm Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Emlak vergisinin hesaplanması bu binaların metrekareleri ile yapının cinsine göre belirlenecek bu bedellerin çarpımından eskime bedelinin düşülmesinden sonra kalan miktarın arsa bedelleri ile toplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. İşte sorun da tam bu noktada bulunmaktadır. İstanbul’da Gaziosmanpaşa ile Bayrampaşa ilçelerini Eski Edirne Asfaltı ayırmakta ve bir tarafı Gaziosmanpaşa Belediyesi öbür tarafını da Bayrampaşa Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Görece Bayrampaşa’nın daha fazla geliştiği, altyapısını daha fazla güçlendirdiği ve oturmuş bir düzenin olduğu kabul edilmekte ve hem arsa fiyatları hem de daire fiyatlarının daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.

Ancak Bayrampaşa’da oturan ve Eski Edirne Asfaltı’na cephe bir arsası bulunan Hüsmen Dayı’nın 100 metrekarelik arsası ve üzerine oturttuğu 80 metrelik dairesi bugün serbest piyasada 100.000 YTL ederken; Gaziosmanpaşa da oturan arkadaşı Ali Dayı’nın 100 metre arsası üzerindeki 80 metrelik dairesi 80.000 YTL etmektedir. Hüsmen Dayı evinin bulunduğu Bayrampaşa Belediyesi’ne gittiğinde arsa birim değerinin 450 YTL olduğunu öğrenmiş ve ikindi namazı için gittiği camide Ali Dayı’ya sizin orda arsa birim değeri ne diye sormuştur. Ali Dayı da bilmediğini söylemiş ve hemen belediyeye gideceğini söylemiştir. Ali Dayı belediyeye vardığında görevli memur Eski Edirne Asfaltı’nın Merkez Mahallesi’nde 1050 YTL Hürriyet de 850 Barbaros’ta 825 Karadeniz'de ise 800 YTL olduğunu söylemiştir. Barbaros’ta oturan Ali Dayı döndüğünde Hüsmen Dayı’ya bizim burada arsa fiyatları 825 YTL; yani sizin iki katınız diyerek şaşkınlığını beyan etmiştir. Bu işe şaşıran Hüsmen ve Ali dayılar işin doğrusunu öğrenmek için gittikleri komşuları mali müşavire ödeyecekleri emlak vergisini hesaplatmış ve şaşkınlıkları daha da artmıştır. Buna göre Hüsmen Dayı normal olarak 64.60 YTL emlak vergisi ödemesi gerekirken büyükşehirde oturmanın bedeli olarak 129.20 YTL ödeyecektir. Ali Dayı ise 209.20 YTL ödeyecektir. Bu defa şaşırma sırası mali müşavirdedir. Öyle ya 100.000 YTL eden daire için 129 YTL vergi ödenirken 80.000 YTL eden daire için 209 YTL vergi ödenmektedir. Bu işe şaşıran mali müşavir çocukluğundan aklında kalan bir türküyü mırıldanmaya başlar.

Telli sazdır bunun adı / ne ayet dinler ne de kadı
Bu çalan anlar kendi / şeytan bunun neresinde…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…