Uluslararası Müslüman Alimler Birliği 2.Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da Yapıldı


Uluslararası Müslüman Alimler Birliği 2.Genel Kurul Toplantısı İstanbul Kaya Ramada Otelde yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve TGTV (Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı) Başkanı ve İDSB (İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği) Sekreteri Nemci Sadıkoğlu’nun da katıldığı genel kurul otelin fuayesinde verilen resepsiyonla başladı.

Daha sonra geçilen salonda Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan genel kurul, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu’nun açış konuşmasıyla devam etti. Necmi Sadıkoğlu konuşmasına, “bu toplantıya ev sahipliği yapmayı bize nasip eden Allah’a hamd ederek başlıyorum” dedi. Daha sonra “Allah’tan en çok alimler korkar” diyen Allah’a hamd ve “alimler peygamberlerin varisidir” diyen peygambere de salat ve selam ediyorum. Toplantıya iştirak eden başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Yusuf el-Kardavi olmak üzere bütün üyelere, gönüllü teşekküllerimizin değerli başkan ve yöneticilerine bize bu salonu tahsis eden otel yöneticilerine ve bu organizasyonu üstlenen Kerim Turizme ve sponsorlarımıza teşekkür ederek başlamak istiyorum dedi. Daha sonra Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını bitirdi.

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''Özellikle batı ülkelerinde oluşturulmak istenen Müslüman imajı, hiçbir Müslüman'ın kabul edebileceği bir durum değildir. Sevgi ve umut kaynağı olan İslam'ın korku ve endişe konusu olması biz Müslümanları rencide etmektedir. Bu konudaki yanlış anlayışların ancak sabırla ve doğru bilgiyle zaman içinde çözülmesi mümkündür. Müslüman alimler, sizler, doğru bilgiyi veren kişi olmak durumundasınız. Modern dünya yeniden bir manevi rota arıyor. İslam, gelmiş, geçmiş ve gelecek bütün zamanların en sağlam manevi rotasıdır. Bunun böyle olduğu tarihi tecrübelerle teyit edilmiştir. Şimdi size düşen görev doğru bilgi ve tecrübeyi yaşantımızla, ilişkilerimizle, kültürümüzle başkalarına da örnek olacak tarzda yeniden ortaya koymayı başarmaktır" dedikten sonra bu toplantının Türkiye’de ve İstanbul’da yapılmasının İslam dünyasının bize nasıl bir imaj çizdiğinin farkında olduklarını bildiğini de söyledi.

Türkiyeli alimler adına söz alan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Türkiye’de ve dünyada yaşanan sürecin kısa bir tahlilini yaparak “batı dünyası bölük pörçük olduğu halde devamlı toplantı halindedir. İslam dünyası ise daha yeni bir uyanışın içine girmiştir. Birinci dünya harbinde yıkılan İslam dünyası Allah'ın da izniyle ikinci dünya savaşı sonrası derlenip toparlanmaya başlamıştır. O sıralarda bir elin parmakları sayısında olan İslam devletleri hamd olsun bugün 50-60’lara varmıştır. Ancak bu kemmiyetin nicelik haline dönmesi zarureti vardır. Kültürel, ekonomik ve diğer sahalarda işbirliğinin önemi artık çok önemli hale gelmiştir. Bu işi devletlerden ziyade sivil toplum kuruluşlarının yapması günümüz anlayışının da gereğidir.” dedi.

Söz alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam dünyasının gözbebeği İstanbul’da yapılan bu toplantı için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bilindiği gibi İstanbul İslam dünyasının kültür başkentidir. Bu toplantının burada yapılması bu anlamda da önemlidir. İslam, Vahyin sahihi aklın da sarahatini esas alır. İslam bir bilgi medeniyetidir. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”dedi. Daha sonra İstanbul Valisi Muammer Güler söz alarak toplantının hayırlara vesile olmasını ve İslam dünyasının kanayan yaralarını sarmasına vesile olmasını diledi.

Toplantıda genel kurul üyelerinden Birlik Genel Sekreteri ve Katar Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Karadai, Fıkhı Mezhepleri Birleştirme Merkezi Başkanı Ayetullah Tezhiri, Nijerya Müftüsü İbrahim Hüseyni, Amman Müftüsü Muhammed Halili ve Birlik Başkanı Yusuf El-Kardavi de İslam dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

Haber ve Fotoğraflar: İbrahim Balcıoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…