Giresun ve İlçelerinde Yayla Şenlikleri Bütün Hızıyla Sürüyor.

Giresun ve Gümüşhane’nin ortak kullandıkları birçok yaylalarda yayla şenlikleri sürüyor. Temmuz ayının başlamasıyla birlikte hız alan eski otçu göçü şenliklerinin benzeri yayla şenlikleri bütün hızıyla devam ediyor.

Yayla Şenliklerinin Doğuşu

Yayla şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın bir gelenek olan “OTÇU GÖÇÜ” yatmaktadır. Mısırların 20-30 cm. büyüdüğü zamanlarda aralarda sık biten kısımların araları 30-40 cm. açılacak şekilde sökülmesine “Eski Ot Kazma” dibindeki otların ikinci kez temizlenmesine “Yeni Ot Kazma” denilmektedir.

Bu işlerden iyice yorulan ve işleri biten cenikliler (köy ve şehirlerde oturanlar) yorgunluklarını atmak ve eğlenmek için temmuz ayı içinde yaylalara yaptıkları toplu gezi ve ziyaretlerine “OTÇU GÖÇÜ” denir. Zaman olarak mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama zamanı arasında kalan 15-20 günlük süredir. Genellikle Perşembe ve Cuma günü yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir, yola çıkılır. Geçmişin getirdiği örf-adet gereği yolculuk sırasında pınar başlarında oturulur. Yenilir, içilir; türkü söylenir ve horanlar oynanır.

Bu güzel geleneklerin kaybolmaya yüz tuttuğunun sezinlenmesi üzerine eski günlerin tekrar yaşanması amacıyla yayla şenlikleri düzenlenmeye başlanılmış ve büyük ilgi görmüştür.

Yayla Şenlikleri ve Tarihleri

Temmuz ayının hemen başında yapılan 9. Espiye Karaovacık Yayla Şenliği’nden sonra peş peşe şenlikler ve festivaller düzenlendi. Önümüzdeki günlerde yapılacak şenliklerden bazıları ise şöyle:
14-16 Temmuz Görele Kemençe ve Horon Günleri,
15-16 Temmuz Dereli Kümbet Yayla Şenlikleri
16 Temmuz Alucra Ekin Festivali,
21 Temmuz Kadırga Yayla Şenliği,
22 Temmuz Gimev Pilav Günü (Kulakkaya Yaylası)
23 Temmuz Kazıkbeli Yayla Şenliği,
28-29 Temmuz Güvende Yayla Şenliği,
28-30 Temmuz Tirebolu Plaj Festivali

Haber : İbrahim Balcıoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…