Serbest Muhasebeciler Mali Müşavir Oluyor

Son günlerde İSMMMO tarafından serbest muhasebecilere gönderilen yazı ile mali müşavirlik ünvanı alabilmeleri için sınav hazırlıklarının başladığı belirtilmektedir. Yazıda “bu kapsamda, yapılacak çalışmaya temel teşkil etmesi açısından ekteki formun eksiksiz doldurulması ve ekleri ile 30.04.2009 tarihine kadar Odamıza başvurulması gerekmektedir. Sınav başvuru dosyası ve hazırlanması gereken evraklar daha sonra yönerge ile ilan edilecektir” denilmektedir. Yazıyı alan bazı meslektaşlarımız bu konuda bizlerden bilgi istemekte ve neler yapacaklarını sormaktadırlar.

Bilindiği gibi 26.07.2008 tarih 5786 sayılı kanun ile eklenen geçici 11. maddesi serbest muhasebecilerin nasıl mali müşavir olabileceklerine ilişkin hükümleri belirtmiştir. “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce; serbest muhasebeci unvanını almış olanlar ile serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar; altı ayı geçmemek üzere, TÜRMOB tarafından verilen mesleki uyum eğitimine katılarak bu eğitimi tamamladıkları tarihten itibaren beş yıl içinde yapılacak özel serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına beş defa girebilirler. Bu sınavlarda başarılı olanlar, serbest muhasebeci mali müşavir unvanını almaya hak kazanırlar. Mesleki uyum eğitiminin konuları ve ücreti ile yapılacak özel sınavın usul ve esasları Maliye Bakanlığı ile TÜRMOB tarafından müştereken belirlenir” şeklinde düzenlenen bu madde gereği odalar serbest muhasebecilerin serbest muhasebeci mali müşavir olmaları için gerekli hazırlıklara başlamış bulunmaktadır.

Ancak yasadan da anlaşıldığı kadarıyla bu özel sınavın usul ve esaslarına ait yönetmelik henüz kabul edilip Resmi Gazetede yayınlanmadığı gibi sınavın tabi olması gereken esaslara ait yönerge de henüz belirlenmemiştir. Bu belirsizlik ortamında böyle bir yazının niçin gönderildiğini gönderenlerden başka kimse bilmemektedir. Açık olmayan bu hususların ise hem Maliye Bakanlığı hem de TÜRMOB tarafından açıklanmasında fayda vardır.

Ancak bilinen bir şey var ki o da bu sınava katılmak istemeyen veya katılıp ta başarılı olamayanların serbest muhasebeci olarak müktesep haklarının devam edeceğidir. Bu haklarının korunacağına ilişkin hüküm de yine aynı maddenin ikinci fıkrasında “söz konusu sınavlarda başarılı olamayanlar veya sınava katılmayanlar ise sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilirler, "serbest muhasebeci mali müşavir" unvanını kullanamazlar. Bunlar, 2. maddenin (A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. 45. maddede belirtilen yasaklara uymak zorunda olup, meslek mensuplarına ilişkin düzenlemelere tabi tutulurlar. Ayrıca, bunların yapacakları iş ve işlemler karşılığında alacakları ücretler 46. maddeye göre tespit edilmeye devam edilir” şeklinde düzenlenmiştir. Serbest muhasebeciler bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yasanın 2. maddesinin (A) fıkrasının (a) bendinde “Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilânço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak” şeklinde belirtilen işleri bağımlı veya bağımsız olarak yapmaya devam edeceklerdir.

Oda tarafından 20.03.2009 tarihinde gönderilen yazının dipnotunda “faks ve e-mail ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir” denilmiştir. Bununla neyin amaçlandığını anlama imkânımız olmamıştır. Şahsen görüşmeler yoluyla başkalarının duyması amaçlanmayan bazı şeyler mi söylenecektir ki böyle bir şeye ihtiyaç duyulmaktadır. Her tür işlemin online yapılabildiği günümüzde üyelerimize ait işleri kolaylaştıralım, zorlaştırmayalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…