Denetçilik Yeminli Yeminsiz Tüm Mali Müşavirlerin Hakkıdır


İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Başkanı Mustafa Çaya bir basın açıklaması yaparak Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili düzenlemeyi eleştirdi.

Mustafa Çaya yaptığı açıklamada “İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak göreve geldiğimiz tarihten itibaren meslek ve meslektaşlarımızın haklarının her türlü zaman ve zeminde takipçisi olacağımızı ve bunları yaparken de ortak paydamızın meslek ve meslektaş olduğunu ifade etmiştik” dedi.

Her türlü angaryaya karşıyız
Çaya yaptığı a.ıklamada “Yine Genel Kurul’da yaptığımız değerlendirmede; TTK’nın yasalaşması ile birlikte mesleğimizin bir kırılma noktasında olduğunu ve bu kırılma noktasında üzerimize düşenin fazlasını yapmak ve yeni döneme uyum sağlamak zorunda olduğumuzu ifade etmiştik. 6102 sayılı yeni TTK ile getirilen Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile meslektaşlarımıza global dünyanın kapısının açıldığını ve bu ortak muhasebe dilini öğrenip uygulayarak yeni bir yaşam standardı ve tatmin düzeyi yakalayacaklarını yada her zaman şikayet ettikleri angaryalarla uğraşmaya devam edeceklerini ifade etmiştik. Bu ifadelerinin arkasında olan İstanbul Meslekte Birlik Yönetim Kurulu, tüm süreçleri yakından takip etmek suretiyle meslek ve meslektaşlarımız adına her türlü gayret ve çabanın içinde olmuştur” dedi.

6335 yasa ile yapılan değişiklik yanlış olmuştur
İlk olarak 6102 sayılı Kanunda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifinde, TTK 400. maddedeki “Denetçi; 3568 Sayılı SMMM Kanunu’na göre yetki almış meslek mensupları”dır şeklindeki ifadenin kanun metninde korunması gerektiğini, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yapılacak düzenlemelerde de Kanunun ruhuna uygun olarak YMM ve SMMM’ler arasında bir ayrıma meydan verecek uygulamalar içinde olmaması gerektiğini, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından eğer bir sınav şartı getirilecekse bu sınavın , YMM ve SMMM ayrımı gözetilmeksizin herkese uygulanması gerektiğini her platformda ifade ettik.

Ancak; 27/06/2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sırasında verilen bir önerge ile denetim yetkisinin YMM’ler ile ticaret şirketlerinin denetiminde 10 yıllık yetki sahibi olan denetim elemanlarına , Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından verilen eğitimi tamamlanması halinde sınavsız bir şekilde denetim yetkisinin verilmesi sağlanmıştı.

Yetki gaspını engelledik
İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak; bu bilgiye ulaştığımız andan itibaren 80.000’in üzerinde meslektaşımızı ilgilendiren ve 6102 Sayılı TTK’da açıkça verilen bir yetkinin gaspı anlamına gelen bu düzenlemenin değiştirilmesi için bütün iletişim ve ilişki imkanlarını sonuna kadar zorlayarak kanundan doğan hakların iadesini sağlamış bulunmaktayız.

Sonuç olarak ifade etmek gerekirse; İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak her zaman olduğu gibi bundan sonrada meslek ve meslektaşlarımızın dünyadaki meslektaşlarının hak ettiği saygınlık ve prestiji kazanması adına yapılması gereken her şeyi yapacağımızdan kimsenin kuşku duymaması gerektiğini, yeni düzenlemenin tüm meslektaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ederiz” dedi.

Başkan Çaya son olarak emeği geçenlere de teşekkür ederek “İstanbul Meslekte Birlik Grubu olarak; bu süreçte bize her türlü desteği veren meslektaşlarımıza, yeni bir önerge vererek konuyu tekrar Meclis Genel Kuruluna getiren Milletvekillerimize ve isimlerini burada zikredemediğimiz tüm katkı sahiplerine en derin şükranlarımızı arz ederiz” dedi. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…