Milletvekili Listeleri Üzerine

Dün akşamdan beri internet sitelerini takip ediyorum. Giresun’dan ve Gaziosmanpaşa’dan kimlerin aday olduğunu merak ediyorum. Uzun süredir düşündüğüm başıma geliyor. Gaziosmanpaşa Türkiye’nin en büyük ilçesi olduğu zaman da şimdi de kaht-ı rical eksikliği yaşıyor. Kaht-ı rical sözlüklerde “devlet ve siyaset adamlarının yokluğu” anlamlarına geliyor. Ne iktidar partisinden ne de muhalefet partilerinden ilçemizi temsil edecek isimlere rastlayamıyoruz. İktidar partisinden temayül yoklamalarında ilk sıralara girmeyi başaran Sanayici Mustafa Günaydın ile gazeteci ve avukat kimliği ile tebarüz eden Fikri Akyüz’ün listelere girmesi bekleniyordu; olmadı. Değerli dostum Ali Şükrü Kara üşenmemiş Gaziosmanpaşa, Eyüp, Bayrampaşa, Sultangazi’den her partinin adaylarını tespit etmeye çalışmış. Doğrusu Bayrampaşa Eski Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve CHP’den 10. sıra adayı Basri Sipahi ile MHP’den 5. sıra adayı Milli Futbolcu Saffet Sancaklı haricinde meclise girecek adayımız yok. Diğerlerini saymıyorum bile meclise seçilecek partiler ancak bunlar, maalesef.

Giresun listelerini de tarıyorum. Geçen dönem Giresun’un 5 milletvekili 3 Ak Parti, 1 MHP ve 1 CHP şeklinde oluşmuştu. Bu dönem Giresun’un milletvekili sayısı dörde indi. Nurettin Canikli ve Murat Özkan dışında eski milletvekilleri listeye konulmadı. Nurettin Canikli’nin liste başı olduğu Ak Parti listesinde eski il başkanı Mehmet Geldi ve eski milletvekili Adem Tatlı ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Temayül yoklamasının yıldızı Şengül Şahin ise ancak son sırada yer aldı. Değerli dostum H.Hasan Sönmez ile Ali Temur ise listelere giremediler. Sönmez partideki görevine devam edecek deniyor. MHP’den seçilen Murat Özkan yeniden aday oldu. Siyaset çevrelerinde MHP’nin işi zor dense de her zaman bir potansiyeli olduğu su götürmez. Bu dönemin anahtar partisi CHP olacak gibi görünüyor. Bu dönem milletvekili olan Eşref Karaibrahim’i aday göstermeyen CHP’de eski Görele İlçe Başkanı Selahattin Karaahmetoğlu birinci sıraya yerleşirken, birinci sıra için favori gösterilen eski il başkanı Aykut Gezmiş ise kendine ancak ikinci sırada yer bulabildi.

Bunları birlikte değerlendirdiğimizde Ak Partinin performansına göre milletvekili dağılımı olacaktır. Bu da en fazla 3 sayısını gösteriyor. Zaten daha az sayıda milletvekili çıkarılırsa Nurettin Canikli’nin durumu da tartışmalı hale gelir. Ak Parti bu dönem Giresun’un doğusunu ihmal etmiş görülüyor. Nurettin Canikli Çamoluk-Alucra, Adem Tatlı Bulancak, Mehmet Geldi ve Şengül Şahin Merkez’den olunca Keşap, Espiye, Yağlıdere, Güce, Tirebolu, Doğankent, Görele ve Eynesil’den oluşan 8 ilçeyi devre dışı bırakmak ancak siyasi körlükle ifade edilebilir. Ak Partinin listesinde bulunan bayan aday Şengül Şahin, temayül yoklamasında gösterdiği performansı seçimlerde de gösterirse Ak Partinin işi kolaylaşır. Ancak yine de MHP’nin seçim çalışması her şeyi ortaya koyacak. Bu üç sayısı da onların performansına bağlı gibi görülüyor. CHP’nin biri ise zaten garanti.

Gaziosmanpaşa’dan başladığımız geziye Giresun’dan devam ettik. Seçilecek adaylara şimdiden başarılar dilerken, yeni dönemde sivil anayasa çalışmalarının hayırlı sonuca ulaşmasını istiyoruz. Türkiye’nin içinde bulunduğu 12 Eylül anayasasının dar kalıpları her tarafından sökülmeye devam ediyor. Bu elbisenin milletimize dar geldiği her düşünen insanın ortak fikri. Ülkemizin ve insanımızın geçmişine ve kültür yapısına uygun bir anayasa olan ihtiyacı ise izahtan varestedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…