Giresun Günleri Yaklaşırken…


Giresun Dernekler Birliği tarafından başlatılan Giresun Günleri son birkaç yıldır Giresun Federasyonu tarafından yapılıyor. İstanbul’da yapılan il adıyla anılan günlerin başlatıcısı olmak özelliği taşıyan Giresun Günleri bu sene yılın en sıcak günlerinde yapılacak. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına da denk gelen günlerimiz aynı zamanda Mayıs Yedisi diye anılan güne de denk geldi.

Mayıs Yedisi Rumi Takvime göre adlandırıldığından 13 gün ilave edildiğinde Mayıs ayının yirmisine denk geliyor. Yıllardan beri Aksu Şenlikleri adıyla kutlanan Mayıs Yedisi son yıllarda Giresun Belediyesi tarafından Uluslar arası Aksu Şenlikleri adıyla anılan bir programla kutlanıyor. Çocukluğumuzdan hatırladığımız kadarıyla Giresun Adasının etrafının gezilmesi seremonisi ile kutlanan Mayıs Yedisi son yıllarda sazlı sözlü bir programla kutlanıyor. Bu konuda Gazi Üniversitesi’nden Güzzade Dikeroğlu “Bir Kültür Mirası; Mayıs Yedisi” adlı araştırmasında “Giresun’da her yıl 20 Mayıs günü Aksu Deresi’nin deniz ile kesiştiği yerde kutlanan Mayıs Yedisi töreninde sacayaktan geçme, dere taşlama ve adanın etrafını dolaşma geleneğidir. Yapılan bütün bu törenlerin amacı; belalardan ve kötülüklerden kurtulmak, soyun sürdürülmesi, bolluk ve baharla birlikte yeni bir yıla iyi bir şekilde başlama isteğidir” diyor.

Dikeroğlu “Her yıl 20 Mayıs günü halk, çevre köylerden gelen insanların da katılımıyla sabahleyin yanlarına yiyeceklerini, içeceklerini alarak Giresun’un doğusunda bulunan Aksu Deresi’nin deniz ile kesiştiği yerde toplanır. Burası bir panayır yerine dönüşür; bugün insanlar için bir toplanma, buluşma günüdür. Bu, her yıl, yılda bir kez de olsa geleneklerini yaşatmak, kültürlerini icra etmek için bir fırsattır. Oraya gelen insanlar için bugün, dileklerin kabul olunup, belalardan arınıp, kötülüklerden kurtulma günüdür. Bugünde insanlar, o yıl ve güzellikler için gönüllerini açıp dilekte bulunurlar. Özellikle hastalar, dertliler, çocuğu olmayanlar, dilekleri olanlar bir araya gelir. Bu inanışlar, insanların dilekleri doğrultusunda yapılan bazı faaliyetlerle daha somut bir hale gelmektedir. Mayıs Yedisi’nde yapılan tören, üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; sacayaktan geçme, dere taşlama ve adanın etrafını dolaşma geleneğidir” diyor, araştırmasında.

Her neyse konumuz Mayıs Yedisi değil. Bugüne denk gelen Giresun Günleri. Yaklaşık bir ay sonra yapacağımız bu günler için hepimizin yapması gereken şeyler var. Her ilçenin ayrı ayrı açacakları tanıtım standlarının yanında imkanı olan şirketlerimizin kendisini tanıtması için de iyi bir imkan. İstanbul’da bulunan 400’e yakın derneğimiz ve diğer sivil toplum kuruluşlarımız ve 1.000.000’a yaklaşan nüfusumuzla Giresun’u ve ilçelerimizi, köylerimizi 15 milyonluk İstanbulluya tanıtmak için çok iyi bir fırsat. Her yıl şölene katılan 500-600 bin kişilik bir ziyaretçi grubuna tanıtım yapmak için herkesin tüm imkanlarını seferber etmesi lazım.

Geçtiğimiz günlerde Eynesil Dernekler Federasyonu adıyla maruf ama henüz resmi kuruluşunu tamamladığını duymadığımız oluşum tam da hazırlıkların hızlandığı sırada yapılacak bu etkinliğe katılmayacağını açıkladı. Doğrusu üzülmemek elde değil, açıklama sanki kendi katılmayacaklarını bildirme şeklinde değil diğerlerine de katılmayalım şeklinde algılandı. Bazı şeylerin şuyuu vukuundan beterdir. Alınan olumlu veya olumsuz kararları açıklarken iş yapacakların veya yapmak isteyenlerin azmini kırmaktan azami ölçüde çekinilmelidir. Katılmayacaksanız bile organizasyon sonunda neden katılmadığınızı belirten bir basın açıklaması yapabilirdiniz.   

Ben bu önemli organizasyonu üstlenen GİRFED Başkanı Hasan Turan başta olmak üzere tüm yönetim kurulunu, katılacak tüm dernek ve federasyonlarımızı, belediye başkan ve kaymakamlarımızı ve valimizi şimdiden tebrik ediyorum. Ayrıca stand açacak tüm şirket ve iş adamlarımıza da teşekkür borcumuz var. Onlar olmasa bu iş olmaz ama en önemli teşekkürlerden biri de katılacak olan hemşerilerimize ve misafirlerimize…

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…