Şantiye Şefleri Muhasebecilerin Başını Ağrıtacak

Gaziosmanpaşa ve Sultangazili mali müşavirler bu kez sosyal güvenlikçilerle sohbet ettiler. İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçe temsilciliklerinin ortaklaşa düzenlediği aralık ayı kahvaltılı toplantı Küçükköy Gümüş Restoranda yapıldı.

Kahvaltılı toplantıya katılan Gaziosmanpaşa SGM Müdürü Ahmet Adıgüzel ve müdür yardımcıları Yakup Özat ile Murat Uğur mali müşavirlerden gelen soruları cevaplandırdılar. Sorular özellikle İnşaat işyerlerinde çalışan şantiye şefleri konusunda yoğunlaştı. Genellikle iş sahipleri ve denetim firmalarının muttali olduğu bu konu mali müşavirlerin gündemine asgari işçilik hesaplamasında ortaya çıktığından yakınan mali müşavirler, bu konunun itina ile ele alınmasını istediler. İnşaat ve ihaleli işler konusunda uzman olan müdür yardımcısı Murat Uğur, “Şantiye şefleri ya işçi gibi çalışırlar ki o zaman inşaat dosyasında bildirilmelidir. Ya da kendi işyerinde çalışıp ek hizmet verirler ya da bir işyerine bağlı olarak çalışırlar ve ondan hizmet satın alınır. Her halde ya inşaat işyerinde bordrolu, ya kendi nam ve hesabına çalıştığı için ya da başka bir yerde bordrolu gözüktüğü için onlardan hizmet satın alınır. Dolayısıyla sizler bu konuyu daha dosya açarken çözeceksiniz” dedi.   Uğur ayrıca inşaat işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği yönünden yapılması gereken önemli işler olduğunu vurguladı. Bu kanuna göre mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, “ mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz” dendiğini hatırlatan Uğur “bu durum bir iş kazası olduğunda devreye girmekte ve altından kalkılamayacak yüklerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.


Gaziosmanpaşa SGM Müdürü Ahmet Adıgüzel de “İnşaat dosyalarında tebligatta yaşanan sıkıntılara vakıf olduklarını belirterek “Biz bize bildirilen adreslere tebligat yapıyoruz. Tebligatlar elektronik ortamda olduğu için müdahale edemiyoruz. Ancak siz dosya açarken özellikle tebligat adreslerinizi tam ve doğru olarak yazarsanız sorun çıkmaz. Bizler veri giriş işletmenlerini bu konuda uyaracağız. Aynı işkolunda olan işletmelerin dosyası birleştirilebilir. Her işyerine ayrı şifre mecburiyeti hukuki zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Usulsüzlüklerin önüne geçilsin diye bu uygulama yapılmaktadır. Bu konudaki şikâyetlerinizi ilgililere ileteceğiz. Ancak sizler de kurum sitesine öneri ve şikâyetlerinizi yazarsanız sorun daha çabuk çözüme kavuşabilir” dedi. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizim Köy

Mahalli İdareler Secimi ve Ortaya Çıkan Haksızlıklar

Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…